Міжнародний день птахів
01.04.2023

Кожного 1 квітня світ відзначає Міжнародний день птахів, який відзначається з метою привернення уваги до проблем збереження пташиного світу. Ця дата була обрана не просто так – у 1906 році саме в цей день була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

Це свято не тільки відзначає річницю конвенції, але й символізує прихід весни та прильот пернатих з місць зимівлі. З цієї нагоди традиційно розвішують шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки», щоб зустріти птахів, які повертаються на свої гнізда.

Україна є домівкою для близько 360 видів птахів, а разом з тим, які залітають на її територію, ця кількість становить близько 456 видів. Проте, недавнє вторгнення Росії в Україну весною 2022 року стало небезпекою для багатьох видів птахів.

У результаті війни, птахи стали жертвами прямих уражень снарядами та кулями, вибухових хвиль, пожеж, які знищували їх гнізда та забирали життя птахенят. Більш того, порушення Азово-Причорноморського міграційного коридору завдали шкоди весняній міграції деяких видів, як, наприклад, рожевих пеліканів, які не прилетіли на Тилігульський лиман та озера. Великі колонії куликів, мартинів та крячків та інших видів водно-болотних птахів у межах Донецької, Миколаївської, Запорізької та Херсонської областей.