НАТО тестуватиме “зелені” технології для військових і гуманітарних операцій
25.04.2015

В Альянсі перевірять, як солдати зможуть використовувати технології відновлюваної енергії для військових і гуманітарних операцій.

Близько тисячі солдатів НАТО протягом 12 днів у червні тестуватимуть розгортання вітрових турбін, сонячних панелей та автономних енергосистем у Smart Energy Camp в Угорщині. Про це повідомила інформагенція Bloomberg із посиланням на представницю групи Multikon Solar AG Сюзанну Міхаеліс.

Солдати тестуватимуть малі сонячні електростанції, теплоізольовані намети і зарядні пристрої на сонячних батареях. Усе це – технології, що витісняють традиційні види палива. Тестування “зелених” технологій у НАТО запланували після того, як три тисячі американських солдатів були вбиті або зазнали поранень унаслідок атак на конвої, які перевозили пальне та воду в Іраці й Афганістані.

“Зелені” технології безпечніші

Багато людей зазнали тяжких поранень і померли внаслідок вибухів пального під час нападів на конвої НАТО в “гарячих точках”, пояснила мету тестування Сюзанна Міхаеліс в інтерв’ю Bloomberg. Використання “зелених” технологій натомість може підвищити безпеку солдатів.

“Якщо трапляється напад на вантажівку з паливом, вона вибухає і все пальне горить. Нема можливості це зупинити. Якщо стріляють по сонячних батареях, одна може зламатися, але не вибухне і всі інші елементи працюватимуть”, – розповіла представниця Multikon Solar AG.

Солдати НАТО відпрацюють в Угорщині сценарії, що імітують військові умови – з відключенням електроенергії, затопленими дорогами і забрудненням води. Обладнання для видобутку “розумної енергії” їм тричі скидатимуть із літаків.

Відновлювані джерела енергії для потреб армій

У збройних силах вже багатьох країн відновлювані джерела енергії розглядають як важливу можливість підвищення безпеки поставок і збільшення різноманітності джерел енергії, зауважують аналітики Bloomberg. У США, наприклад, вже оголосили про плани розмістити на військових базах до 2025 року обладнання, яке вироблятиме 1 гігаватт енергії з відновлюваних джерел.

Командування Альянсу теж прагне докладати зусиль для підвищення енергоефективності і скоротити кількість конвоїв із паливом у таких країнах, як Афганістан, де тривають найбільш небезпечні місії НАТО, зауважується в повідомленні. Для транспортування одного галона палива в “гарячих точках” альянсом використовується ще близько п’яти галонів того ж палива, зазначив помічник генерального секретаря НАТО з нових викликів безпеці Сорін Дукару в виданні “Європейський союз безпеки і оборони”.